Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

"Als danser weet je heel goed hoe belangrijk het is om je lichaam gezond te houden. Goede preparatie voor je begint, gezonde leefomstandigheden, fysiek en geestelijk evenwicht." Leuzen die je veel hoort, maar de praktijk wijst echter anders uit.

In Nederland zijn er naast amateurs vele dansdocenten, honderden dansstudenten en tenminste 2.500 - 3.000 professionele dansers. Zij maken dagelijks lange en fysiek zware uren om het er uiteindelijk op het toneel te laten uitzien alsof de zwaartekracht niet bestaat!

Niet alleen voor de professional maar ook voor de studenten aan een dansopleiding is een goede educatie over blessure en vooral blessurepreventie van het grootste belang. Met de juiste aandacht voor houding, training en belasting kunnen problemen nu en op latere leeftijd voorkomen worden. De gespecialiseerde dansoefentherapeut kan hierbij een belangrijke rol spelen, zowel preventief als curatief.

Blessurepreventie voor dansers

Als danser, bijvoorbeeld met een tijdelijk contract voor een musical, heb je veel werkuren. Daarnaast wordt je geacht zelf te zorgen voor het broodnodige fysieke en mentale onderhoud. Lange en intensieve werkdagen, veel reizen en verschillende werkplekken maken het lastig om je lichaam en geest goed te verzorgen. Na enkele maanden zie je dan ook dat castleden beginnen te kampen met blessures. Gevolg daarvan is vaak, dat de werkdruk voor anderen nog hoger komt te liggen. Inzicht in de principes van blessure preventie kan bijdragen aan het voorkomen van dit soort situaties.

Gezondheid & Welzijn van dansers

Aandacht voor gezondheid en welzijn is een cruciale investering om de kwaliteit en levensduur van een danscarrière te verhogen. Daarbij is de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van dansers in de loop der jaren een gedeelde verantwoordelijkheid van individuele dansstudenten en dansers, docenten, choreografen, balletmeesters/repetitoren, artistiek en zakelijk leiders van opleidingen en gezelschappen, wetenschappelijk onderzoekers en (para)medici geworden. Die gedeelde verantwoordelijkheid houdt in dat de danser en de instelling samen werken aan een zo optimaal mogelijke functioneren. Daarnaast; Investeren in blessurepreventie door de werkgever, voorkomt vier maal duurdere kosten in geval van ziekteverzuim!

Dans Wijzer biedt cursussen, workshops en trainingen aan gericht op het verbreden van kennis en inzichten betreft het welzijn en de gezondheid van dansers.

Dans Wijzer is in het leven geroepen door Marleen Grol & Lobke Mienis

Marleen Grol is oefentherapeut Mensendieck en werkzaam in haar eigen praktijk op de Keizersgracht in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in het behandelen van professionele dansers, dansstudenten en dansdocenten. Door haar specialisatie heeft ze veel taken op de Theaterschool in Amsterdam afdeling Dans, zoals lesgeven, adviseren bij blessures, coaching, mentorschap, enz. Ook houdt ze wekelijks adviserende en begeleidende spreekuren bij Het Nationale Ballet in Amsterdam.

Lobke Mienis is oefentherapeut Mensendieck & Sportmasseur werkzaam in de Mensendieckpraktijk op de Keizersgracht. Daar behandelt zij veel amateurdansers, dansstudenten en professionele dansers. Zij vervult ook verschillende functies op de Theaterschool, waaronder die van docent anatomie & blessure preventie gericht op de danspraktijk en docent Fysieke Fitheid Training. Tevens ondersteunt zij de coördinatie Dans & Gezondheid binnen de Theaterschool. Tot voor kort was zij ook betrokken bij het Healthy Dancer Diary.