Over Mensendieck

Hoe ziet de behandeling eruit?

De oefentherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u na een intake en onderzoek houdings- , bewegingsadviezen en oefeningen krijgt die geïntegreerd kunnen worden in uw dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan uw werk, thuis en tijdens sporten. Zo leert u hoe u zelf met uw klachten kunt omgaan, deze kunt opheffen en kunt voorkomen dat ze terugkeren. Het behandelplan en het aantal behandelingen is daarom sterk afhankelijk van uw hulpvraag en aard van de klachten en zal in overleg worden vastgesteld.

Geschiedenis Mensendieck

Met de intrigerende boodschap: “Word de beeldhouwer van uw lichaam” opent Bess Mensendieck in 1954 haar boek Look Better, Feel Better. Een titel die tegenwoordig niet zou misstaan tussen de “gezondheidsboeken. De methode Mensendieck, waarvan zij de grondlegster is, wordt dan inmiddels ruim een halve eeuw toegepast; eerst nog alleen als oefeningen voor een betere houding, later als paramedische therapie. Deze vorm van oefentherapie heeft aan actualiteit niets ingeboet.

Omstreeks 1895 ontwikkelde Bess Mensendieck haar eigen bewegingsleer. Haar methode moet in de eerste plaats gezien worden als een reactie op de victoriaans normen ten aanzien van houding en beweging en de vervreemding van het eigen lichaam als gevolg van de heersende moraal en mode. Na een zangopleiding in Italië, volgde Bess een studie in de beeldende kunsten in Parijs. Door het werken met verschillende modellen en het zien van de onvolmaaktheden van deze lichamen, realiseerde zij zich dat velen niet volledig gebruik maken van de aanwezige mogelijkheden van hun lichaam. Zij vraagt zich af in hoeverre de houding en vorm van het lichaam te beïnvloeden zijn. Dit doet haar besluiten af te zien van het beeldhouwen en te gaan werken met levend materiaal. Zij gaat studeren aan de Ecole Médicine te Parijs. Daar verdiept zij zich in anatomie, fysiologie, biomechanica en lichamelijke opvoeding. Daarnaast laat zij zich inspireren door de ontwikkelingen in de dramatische expressie. Uit al deze kennis en ervaringen ontstond uiteindelijk de methode Mensendieck.

Door haar onafhankelijke wijze van denken, werken en leven, was Bess haar tijd ver vooruit en een internationale beroemdheid. Veel prominente wetenschappers en artsen zien de kwaliteit van haar bewegingsleer. Zij genoot bekendheid bij kunstenaars en koningshuizen en gaf onder andere les aan filmsterren in Beverly Hills. De methode Mensendieck heeft zich in de loop der tijd geëvolueerd tot een wettelijk erkende evidence based therapie. Hierin staan de grondbeginselen van de leer van Bess Mensendieck nog steeds in centraal.